top of page
  • totalbodyboost

Rustdagen

Bijgewerkt op: 24 apr. 2022

Is het belangrijk om rustdagen in te plannen?

Een rustdag wordt in de Van Dale omschreven als ‘een dag waarop niet gewerkt wordt’. In de sportwereld wordt het begrip ‘rustdag’ gezien als ‘een dag waarop niet wordt gesport’. Logisch lijkt me.

Ik ben niet zo goed in rustdagen. Ik sport het liefst iedere dag, afgelopen jaren heb ik geleerd dat het belangrijk is om rustdagen in te plannen in je week om overbelasting te voorkomen.

Tuurlijk ga ik het liefst een rondje rennen als het zonnetje lekker schijnt. Mijn energie moet er gewoon uit. Kunst is om die op te sparen en de dag erna weer te knallen! Tip; wil je toch even er tussen uit ga rustig wandelen met een vriendin of doe een ontspannen lesje yoga.

Op zo’n rustdag eet ik niet minder dan normaal. Nog steeds is het belangrijk je spieren te voeden. Juist op zo’n dag, want dan kunnen ze extra herstellen. DUS: een rustdag is ook een deel van training. En wat je vooral moet doen op zo’n rustdag: heel erg relaxen en gewoon

genieten van een dagje geen sport. Wil je graag even eruit? Ga naar buiten voor een lekkere wandeling.


‘… je spieren zijn een tijdje verzwakt’.

Als je een goede workout hebt gedaan, zijn als het goed is je spieren een tijdje verzwakt. Dit merk ik bijvoorbeeld goed wanneer ik mijn armen heb getraind. Tijdens het douchen, en m’n haren wassen is dan ineens zwaar… (lees: trillende armen). Op zo’n moment heeft je lichaam hard gewerkt en is een herstelperiode nodig om weer op oude kracht te komen. Als je hard genoeg getraind hebt én je lichaam genoeg rust hebt gegeven dan zullen je sportprestaties verbeteren. Kortom: hard trainen is belangrijk, maar rustdagen dus net zo!!


Hoeveel rustdagen ‘moet’ je dan nemen?

Je moet natuurlijk niks. Maar het is dus wel verstandig. Er is geen gouden regel (die heb ik ten minste nog niet gevonden) waarin staat hoe veel rustdagen je het beste kunt nemen. Dit hang af van verschillende factoren zoals de intensiteit van je training. Ben je met enorm zware gewichten aan de slag gegaan? Dan zal je lichaam waarschijnlijk een langere herstelperiode nodig hebben dan wanneer je met lichte gewichten hebt getraind. Verder hangt de nodige herstelperiode af van je slaappatroon (slapen = ook herstellen) en de hoeveelheid stress (stress kan leiden tot een langzamer herstel). Tot slot is het belangrijk om voldoende (eiwitten) te eten. Je lichaam heeft hard gewerkt en dus ook weer voedingsstoffen nodig om te herstellen.


Het risico van niet genoeg rust nemen:

Het lichaam herkent geen verschil tussen mentale of fysieke stress. Wanneer je lichaam overtraint is, dan is je lichaam overprikkelt (teveel stress) en kun je vervelende klachten krijgen.

Een aantal voorbeelden zijn :

  • Je bent constant vermoeid

  • Je komt moeilijk in slaap en slaapt slecht

  • Je bent snel prikkelbaar

  • Je spieren herstellen langzamer

  • Je krijgt last van depressieve gevoelens

  • Je weerstand is lager en je bent vaker ziek


Hoeveel rust neem ik?

Ik doe meestal drie looptrainingen, een keer een kracht/core training en voor m'n herstel stap ik de fiets op. De looptrainingen zijn verdeeld over de week een rustige duurloop, herstelloop, en tempoloopjes. Wanneer ik een wedstrijd heb gehad dan neem ik de week erna extra rust en train ik minder intensief. Wanneer je veel of vaak aan het trainen bent, is een dag zonder sport heel belangrijk. Je spieren krijgen dan reparatietijd, maar ook je pezen en gewrichten hebben dan tijd om te herstellen. Constante training kan weefsels beschadigen. Dit merk je misschien niet direct en dat maakt het ook zo moeilijk. Pas op lange termijn kun je daar klachten van krijgen. Naast dat je lichamelijke en mentale overbelasting voorkomt, kan het ook blessures tegen gaan.

Hou er dus rekening mee; heb je zondag een voetbalwedstrijd gespeeld? Ga dan niet maandag een zware legday doen…


Conclusie: ben ervan bewust dat rust voor je lichaam belangrijk is, luister naar je lichaam en denk logisch na. Ik ben van mening dat je op deze manier al een heel eind komt!


Plan jij bewust rustdagen in? Of sport jij het liefste iedere dag?

100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page