top of page
  • totalbodyboost

Marathon Kenia. 02-06-2019

Elke marathon heeft een verhaal, zo ook deze.In 2018 had ik me opgegeven voor de door Unicef georganiseerde Rift Valley marathon 2019 met als goed doel geld ophalen voor de Lornah Kiplagat Foundation. In februari 2019 werd bekend gemaakt dat de organisatie Unicef zich terug trok en het evenement niet door zou gaan. Omdat ik al heel veel geld had ingezameld, heb ik met de Lornah Kiplagat Foundation kunnen regelen dat ik toch naar Kenia ging om de marathon te lopen.

Dus in mei 2019 ging ik alsnog met een vriendin naar het HATC trainingscentrum in Itten, Kenia.
Het is een marathon maar de einduitslag is nooit ergens gepubliceerd. Het is spannend, ook al is het heel anders. We deden het voor onszelf, voor de belevenis! Het zal zwaar zijn want er is bijan geen verharde weg, veel hoogtemeters (600m!) en geen juichend publiek langs de route.


Om 04.45 uur ging onze wekker. Na een nacht onrustig slapen.. Gaat het vandaag gebeuren de marathon! En zo staan we dan aan de start. In het donker om 06:00 vertrokken vanuit het HATC. Rond 06:50uur gaan we van start. Wauww.. 'de Rift Valley marathon' is nu toch echt begonnen. Hoe speciaal is het als er voor 2 mensen een marathon wordt georganiseerd?

Met een auto voor en auto achter. Met hazen en aanmoedigers. Elke 5km werd er een bordje met de km-stand voor ons in de grond geslagen en na ons weer weggehaald. Op de achterbanken van de auto's lag onze verzorging (banaantjes, sinasappels, gelletjes en water). Het is wel .. --> de afstand blijft hetzelfde; 42,2 km lang!

De start was een stuk bergafwaarts en de marathon was geen ronde maar 42,195 km over onverharde weg bergopwaarts met veel verschil in hoogtemeters.

Er liepen 2 pacers met ons mee. Veel bergen, m'n voeten kantelen van links naar rechts, het was direct al warm, weinig zuurstof en m'n armen en benen voelen zwaar.

Hoe moest ik dit 42,195 km volhouden?? Knop om en volop genieten. De kinderen in Afrika hebben het iedere dag zwaar. Al snel liepen mijn vriendin Monique en ik een stuk uit elkaar, toch nog even samen gelopen maar het tempoverschil was te groot. Onderweg renden schoolkinderen en bewoners, zelfs een boer met gereedschap in zijn hand, kleine stukjes met ons mee. De laatste 5 km vals plat omhoog. Pfff…… maar ik volbreng de Rift Valley Marathon.
Een hele marathon in KENIA! Ik finish in 04:11:10, de tijd zegt me niet zoveel maar de afstand wel.

Het waren 42,195 hele afwisselende kilometers. Stil, groen, armoede, vermoeidheid en kracht. Wat was het bijzonder!

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page