top of page
  • totalbodyboost

5 STAPPEN VOOR BEGINNENDE HARDLOPERS

RUN IS FUNHardlopen, iets wat voor mij heel vanzelfsprekend is, omdat ik er mee opgegroeid ben. Mijn moeder was vroeger een goede hardloopster en bij het schaatsen vroeger was hardlopen ook een belangrijk onderdeel. Inmiddels kan ik hardlopen niet meer wegdenken uit mijn leven. Hardlopen is mijn hobby, uitlaatklep en iets wat overal en altijd kan. Ik inspireer jullie graag op dit gebied. Tips, events, persoonlijke praatjes… nogmaals voor mij heel vanzelfsprekend, maar ik denk voor veel ook niet zo vanzelfsprekend. Want misschien wil je wel heel graag beginnen met hardlopen, maar waar te beginnen?


5 stappen die jou helpen om de eerste stap te zetten.

Stap 1: Schoenen

Iedereen heeft een ander lichaam, andere voeten, een ander doel en een andere looptechniek. Schoenen zijn een super belangrijk onderdeel bij hardlopen. Bij mijn hardlooprondjes en eerste trainingen bij de kivieten ben ik al veel verschillende schoenen tegen gekomen. De één komt op Allstars, de ander op de nieuwste Nikes. Loop je bijvoorbeeld wat naar binnen of buiten, dan is het belangrijk dat je je schoen hierop aanpast. Hoe mooi en hip je schoenen ook zijn, het belangrijkst is dat ze bij jou passen en fijn lopen. Heb je bijvoorbeeld geen schoen die bij jou past of een schoen met amper demping, dan maak je de kans op een blessure veel groter. Bij STARSHOE in Zoetermeer kan je een loopanalyse doen (zoals ik al eens heb gedaan). Er wordt dan gekeken naar je landing, voetafwikkeling en pasfrequentie. Aan de hand hiervan kan er worden bepaald welke hardloopschoenen het beste bij jou passen.

Stap 2: Onderkleding

Je kent het vast wel: je hebt snel je sportoutfit aangetrokken, maar tijdens het lopen besef je dat dit hemdje altijd zo omhoog kruipt en dat die sokken niet geschikt voor het hardlopen zijn. Je hele run ben je bezig met het rechttrekken en voel je een blaar opkomen. Onderkleding is super belangrijk voor het hardlopen. Zorg ervoor dat dit voor jou zo comfortabel mogelijk is, dan heb je geen last van wrijving en dus geen last van blaren of schuurplekken. Zelf loop ik het liefst met compressiekousen ik vind het een fijne ondersteuning tijden het lopen en scheenbeenklachten te voorkomen.

De compressiekousen die ik draag zijn van Bracefox. https://www.bracefox.nl/product/compressiekousen-paar-bracefox/ (Denk hierbij aan goede sokken, een goede sportbh, fijn ondergoed…

Stap 3: Shirt & Short

Het lijkt tegenwoordig alsof sportkleding er vooral heel hip en mooi uit moet zien, maar belangrijker is hoe het zit. Een shirt of broekje moet niet schuren en het is belangrijk dat je er goed in kunt zweten. In de winter is het belangrijk dat je laagjes draagt, zodat je halverwege ook iets uit kunt doen en om je middel kunt knopen. Ook is er veel verschil in hardloopbroeken. Zelf vind ik het bijvoorbeeld fijn om een legging aan te hebben die lang is (geen koude enkels), hoog (geen last van optrekken), een vakje voor de sleutels heeft en vooral: lekker zit! Een legging die je eigenlijk gewoon niet voelt tijdens het hardlopen. Kijk dus niet alleen naar hip, maar voel ook je de stof en het materiaal fijn genoeg vindt om in te bewegen.

Stap 4: bescherming

Als je in de winter in de ochtend of avond loopt, dan is het donker. Zorg dan ook voor goede verlichting en/of een jasje met reflectiemateriaal. Als het echt koud is vind ik handschoenen ook fijn, maar eigenlijk loop je jezelf altijd heel snel warm, vooral je handen. Misschien vind je het een gek idee, maar hardlopen met een zonnebril kan erg fijn zijn als de zon schijnt, ook dit is bescherming.

Stap 5: behaal je doel

Wil niet te snel, bouw het rustig op en zorg dat je gemotiveerd blijft om jouw doel te bereiken. Voor iedereen werkt motivatie anders. Voor mij werkt nieuwe sportkleding en schoenen voor een goede motivatie, maar ik haal ook veel motivatie om met een schema te trainen en mijn activiteiten bij te houden met een horloge. Daarnaast zorg ik er altijd voor dat ik gezond en lekker eet, zodat ik genoeg energie heb voor mijn trainingen. Ben je op zoek naar een trainingsschema voor een bepaalde afstand of vraag je je af welke voeding goed voor je als je meer gaat hardlopen? Ook hiervoor kun je bij Runnersworld terecht.

De eerste stappen richting jouw doel. Al is het wekelijks een klein rondje hardlopen, een 5 kilometer, een halve of zelfs een hele marathon. Je moet ergens beginnen en vergeet ook niet dat iedereen ooit is begonnen. Hopelijk heb je wat aan de stappen en heb je nog vragen, stel ze vooral!

Happy Sunday! ♥66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page