top of page
  • totalbodyboost

IS ELKE DAG SPORTEN GOED?


Sporten is gezond! Maar is het ook gezond om elke dag te sporten? Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat elke dag sporten voor mij niet werkt èn dat het ook niet zorgt voor meer en beter resultaat.


Sporten

Met sporten belast je je spieren. Je vraagt energie van de spieren en hier moeten je spieren naderhand ook weer van herstellen. Elk lichaam is anders en het ene lichaam zal sneller herstellen dan het andere. Als voorbeeld neem ik fitness. Als jij je benen en billen traint en je pakt deze spiergroepen flink aan tijdens een training, dan leidt dit tot een zogenaamde trainingsprikkel. Na zo’n training is de spier tijdelijk verzwakt. Hierop volgt een herstelperiode. Als de prikkel en het herstel goed genoeg is, dan vindt er een functionele adaptatie plaats: de spier wordt groter en sterker zodat deze in het vervolg een zwaardere belasting aankan. In de hersteltijd is voeding en slaap erg belangrijk. Geef je je spieren niet genoeg hersteltijd, dan kan dit ten koste gaan van je spieren.


Te veel sporten?

Meer sporten is niet altijd beter, je kunt ook te veel sporten. Zoals ik hierboven al vertel is herstel heel belangrijk. Als jij elke dag dezelfde trainingen doet, dezelfde oefeningen en dus je spieren veel belast en weinig laat herstellen, je kan dan gaan merken dat de trainingen juist steeds meer moeite gaan kosten en dat je sneller moe wordt. Terwijl je je juist fit en energiek zou moeten voelen door het sporten. Elke sporter is wel eens vermoeid door veel sporten, maar blijf je dan doorgaan en geef je je lichaam geen hersteltijd, dan kan er na een tijdje overtraining optreden. Je hebt dan je spieren overbelast; een lange tijd te veel van je spieren gevraagd, zonder het herstel te geven. Hierdoor gaan de sportprestaties juist achteruit in plaats van vooruit. Ook overtraining is per persoon anders en zal bij de één sneller en anders optreden dan bij de ander.


Variatie

We weten allemaal dat elke dag bewegen belangrijk is. Maar daar zit natuurlijk veel verschil in… zo doet de één een uur krachttraining als dagelijkse beweging, de ander een half uurtje fietsen of wandelen. Variatie is belangrijk bij sporten. Bijvoorbeeld bij hardlopen vraag je veel van je benen (o.a. je knieën). Ook bij deze sport is het niet verstandig om dit elke dag te doen, omdat je je benen dan elke dag belast en ze niet goed kunnen herstellen. En bij fitness de ene dag je bovenlichaam trainen, de andere dag je onderlichaam trainen en dit afwisselen met fietsen, wandelen of hardlopen kan dus prima, maar een rustdag (of twee of drie) per week kan zeker geen kwaad. Ik denk zelfs dat een rustdag(en) een positief effect heeft op jouw fitheid, energie en resultaat.

Elke dag sporten zou dus kunnen, mits je genoeg varieert en herstelt. Als ik kijk naar mijn eigen ervaringen, mijn omgeving dan haal je net zo goed resultaat uit minder vaak sporten per week. Rust voor je lichaam is ook belangrijk en je hoeft echt niet stil te zitten op zo’n dag. Je kunt rustig gaan fietsen of wandelen, zodat de spieren in beweging blijven. Elke dag zwaar belasten is dus zeker niet nodig. Geef je spieren tijd om te herstellen, slaap goed, eet goed en wees lief voor je lichaam.

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page