top of page
 • totalbodyboost

Hoe krachttraining en eiwitten je leven kunnen veranderen:

Spierkracht neemt af met de jaren. Dit merk je misschien aan kleine dingen zoals moeite hebben met het tillen van boodschappen of minder uithoudingsvermogen tijdens dagelijkse activiteiten. Maar wat als ik je vertel dat er een manier is om deze achteruitgang tegen te gaan? Krachttraining en voldoende eiwitten zijn de sleutel tot het behouden van een vitaal en zelfredzaam leven, ongeacht je leeftijd.


Het belang van spierbehoud

Onze spieren zijn niet alleen belangrijk voor onze kracht en zelfredzaamheid, maar ook voor onze algehele gezondheid. Spieren helpen bij het opnemen van suikers en vetten uit het bloed, wat ons beschermt tegen aandoeningen zoals diabetes en overgewicht. Ze spelen ook een cruciale rol in ons herstel na ziekte of stress, omdat ze eiwitten bevatten die als reserves dienen in tijden van nood. Vanaf je dertigste begint de spiermassa geleidelijk af te nemen. Gemiddeld verliezen we 1% spiermassa per jaar, en dit percentage kan oplopen tot 3-5% per jaar bij zeventigjarigen. Dit verlies gaat vaak gepaard met een afname van spierkracht en een toename van vetweefsel. Gelukkig kunnen we met de juiste aanpak dit proces vertragen en zelfs omkeren.


Krachttraining en eiwitrijke voeding: Een winnende combinatie

Krachttraining en eiwitrijke voeding vormen samen een krachtige combinatie om spierverlies tegen te gaan. Maar waarom is deze combinatie zo effectief?

1. Krachttraining: Door regelmatig te trainen met gewichten of andere vormen van weerstandstraining, geef je je spieren de prikkel die ze nodig hebben om te groeien en sterker te worden. Het is belangrijk om progressief te trainen, wat betekent dat je de intensiteit van je training geleidelijk verhoogt om je spieren steeds opnieuw uit te dagen.

2. Eiwitrijke Voeding: Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren. Het is essentieel om bij elke maaltijd voldoende eiwitten binnen te krijgen om de spieropbouw te ondersteunen. Voor ouderen wordt aanbevolen om 25-30 gram eiwit per maaltijd te eten. Eiwitten kunnen afkomstig zijn van zowel dierlijke als plantaardige bronnen.


Eiwitrijke producten om op te nemen in je dieet

Hier zijn enkele voorbeelden van eiwitrijke producten die je gemakkelijk kunt opnemen in je dagelijkse dieet:

Plantaardige producten:

 • Havermout: 13 gram eiwit per 100 gram

 • Tofu: 12 gram eiwit per 100 gram

 • Vegetarische burger: 20 gram eiwit per 100 gram

 • Gezouten noten: 18 gram eiwit per 100 gram

 • Pindakaas: 20 gram eiwit per 100 gram

 • Bruine bonen: 6 gram eiwit per 100 gram

 • Linzen: 9 gram eiwit per 100 gram

 • Sojabonen: 11 gram eiwit per 100 gram

Dierlijke producten:

 • Magere kwark: 8 gram eiwit per 100 gram

 • Magere yoghurt: 4 gram eiwit per 100 gram

 • Hard gekookt ei: 12 gram eiwit per 100 gram

 • Zalm: 20 gram eiwit per 100 gram

 • Rundergehakt: 19 gram eiwit per 100 gram

 • Kipfilet: 23 gram eiwit per 100 gram


Een inspirerend voorbeeld

Een 55-jarige man uit mijn praktijk begon met hardlopen en viel ruim 20 kg af. Hij doet nu aan krachttraining en herstelt sneller dan voorheen door zijn voeding aan te passen en zijn eiwitinname op de juiste manier te verhogen. Hij voelt zich energieker en komt voor zijn werk om 06.00 uur 's morgens een PT-sessie doen. Ik heb een hardloopschema voor hem gemaakt en loop nu binnen 3 maanden loopt hij zijn eerste halve marathon! 🌟


Begin vandaag nog!

Het is nooit te laat om te beginnen met krachttraining en het aanpassen van je dieet om meer eiwitten binnen te krijgen. Of je nu in je dertig bent of al de zeventig gepasseerd, je kunt altijd werken aan het verbeteren van je spierkracht en algehele gezondheid.

Heb je hulp nodig om te beginnen? Als personal trainer ben ik hier om je te begeleiden en te ondersteunen op je reis naar een fitter en gezonder leven. Neem vandaag nog contact met me op voor een gratis consult en ontdek hoe we samen jouw doelen kunnen bereiken!


Tot slot

Spierverlies is geen onvermijdelijk gevolg van ouder worden. Met de juiste combinatie van krachttraining en eiwitrijke voeding kun je je spieren behouden en zelfs versterken. Begin vandaag nog en ervaar zelf de voordelen van een sterker en gezonder lichaam.


Klik hier om contact op te nemen en je reis naar een sterker leven te beginnen!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page